Omzet detailhandel groeit nauwelijks

  • Omzet ongeveer gelijk na correctie voor koopdagen
  • Minder omzet non-foodwinkels
  • Omzet supermarkten duidelijk hoger

De detailhandel heeft in juli 0,9 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen waren in juli bijna 2 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume van de omzet kromp met bijna 1 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De bescheiden omzettoename is te danken aan een gunstigere samenstelling van koopdagen in juli van dit jaar dan in juli vorig jaar. Na correctie voor dit effect bleef de omzet ongeveer gelijk.

Non-foodwinkels boekten in juli 2010 bijna 2 procent minder omzet dan een jaar eerder. De prijzen bleven nagenoeg gelijk. Vooral winkels in woninginrichtingartikelen kampten met omzetverlies. Winkels in huishoudelijke artikelen behaalden echter fors meer omzet. Ook winkels in consumentenelektronica realiseerden in juli een omzetgroei.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden in juli ruim 4 procent meer omzet dan een jaar geleden. De prijzen lagen bijna 2 procent hoger. Het volume was 2,5 procent groter. De omzetgroei in de foodwinkels was geheel toe te schrijven aan de supermarkten. Deze hadden ruim 5 procent meer omzet. Ook na correctie voor koopdagen boekten supermarkten nog een omzetstijging van ruim 3 procent. Speciaalzaken realiseerden juist minder omzet dan een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.