Industrie produceert bijna 7 procent meer

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in juli bijna 7 procent hoger dan in juli 2009. In juni werd 8 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder.

De groei van de productie is de afgelopen maanden teruggelopen. Dit heeft te maken met ontwikkelingen in de maanden waarmee vergeleken wordt. Na een dieptepunt in de eerste vier maanden van 2009 werd de afname geleidelijk minder. De productie lag de afgelopen maanden nog altijd onder het niveau van dezelfde maand in 2008.

Met 24 procent was de productietoename het grootst in de transportmiddelenindustrie. De elektrotechnische en machine-industrie en de basismetaal- en metaalproducten-industrie leverden ook aanzienlijk meer productie dan in juli 2009. In deze branches bedroeg de toename respectievelijk 19 en 14 procent. In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie was de toename met 4 procent meer gematigd.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden daalde de industriële productie in de periode juni-juli 0,6 procent vergeleken met die in de periode april-mei 2010.

Productie industrie

Productie industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.