Detailhandelsomzet fractie hoger

De detailhandel behaalde in april ongeveer evenveel omzet als in april 2009. De verkochte artikelen waren bijna 2 procent duurder dan een jaar eerder. De ontwikkeling van de omzet wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen in een maand. Deze was in april 2010 gunstiger dan in april 2009. Na een globale correctie voor dit effect was de omzet bijna 1 procent lager dan een jaar eerder.

De non-foodsector realiseerde ruim 3 procent minder omzet. De prijzen waren vrijwel gelijk aan die een jaar eerder. Alle branches behaalden minder omzet, uitgezonderd de winkels in huishoudelijke artikelen. De omzet nam het meest af bij de verkopers van bovenkleding, textielsupermarkten en winkels in woninginrichting. In maart boekte de non-foodsector nog ruim 2 procent meer omzet dan een jaar eerder. Dat was de eerste toename in anderhalf jaar.

De omzet van de food-sector was 2 procent hoger dan in april 2009. De prijzen waren een fractie lager dan een jaar eerder. De toename kwam volledig door de hogere omzet van de supermarkten.

De tankstations boekten in april ruim 9 procent meer omzet dan een jaar eerder, wat voornamelijk te danken was aan hogere brandstofprijzen. De omzet van tankstations is goed voor circa een tiende deel van de totale detailhandelsomzet.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 15 juni 2010 gepubliceerde bericht over de detailhandel in april. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.