Afname consumptie minder groot

In januari werd door huishoudens 0,7 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in januari 2009. In december was de consumptie nog 2,5 procent lager dan een jaar eerder. De huishoudens zijn al meer dan een jaar heel terughoudend met hun bestedingen. De afname in januari was echter aanzienlijk kleiner dan die in de voorgaande maanden. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Vooral bij de bestedingen aan duurzame goederen was de daling in januari minder groot dan in voorgaande maanden. Deze bestedingen waren 0,6 procent lager dan in januari 2009. Huishoudens gaven meer uit aan auto’s en huishoudelijke apparaten. Aan kleding en meubels werd daarentegen aanzienlijk minder besteed dan een jaar eerder. De consumptie van voedings- en genotmiddelen was nagenoeg gelijk. Aan diensten werd 1,0 procent minder besteed.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.