Prijsdaling bestaande koopwoningen vlakt verder af

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in november gemiddeld 4,7 procent lager dan in november 2008. De prijsdaling is kleiner dan in oktober. Toen waren de huizen 5,2 procent goedkoper dan een jaar eerder. Tot en met augustus werd de prijsdaling dit jaar gestaag groter, maar sinds september vlakt de afname af. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in november 2008. De prijsdaling van hoekwoningen was met 3,4 procent het kleinst. De over het algemeen duurdere woningtypen zoals twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen daalden met ruim 6 procent het meest in prijs.

In alle provincies waren de prijzen lager dan een jaar eerder. De grootste daling deed zich voor in Flevoland, waar koopwoningen 5,9 procent goedkoper waren. In Zeeland was de prijsdaling met 3,4 procent het kleinst.

Vergeleken met oktober 2009 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen 0,3 procent lager. De prijzen in Limburg, Groningen en Friesland lagen hoger dan een maand eerder. In de overige provincies waren de woningen goedkoper.

Bijna tienduizend bestaande woningen wisselden in november van eigenaar. Dat is 14 procent minder dan in november 2008. Deze afname is veel kleiner dan in de eerste tien maanden van 2009, toen het aantal verkochte woningen steeds 25 tot 50 procent kleiner was dan een jaar eerder.

Van alle woningtypen was het aantal verkopen in november fors lager dan een jaar eerder. Het aantal verkopen van vrijstaande woningen daalde met 20 procent het sterkst, dat van appartementen met 11 procent het minst.

De regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen wordt in beeld gebracht in de visualisatie Huizenmarkt in beeld. Meer informatie over de verschuiving in het pakket verkochte woningen is te lezen in het artikel “Duurdere koopwoningen minder in trek”.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.