Inflatie opnieuw hoger

  • Benzineprijs verhoogt inflatie in november
  • Inflatie in Nederland en eurozone nu vrijwel gelijk

De inflatie is in november 2009 uitgekomen op 1,0 procent. Dit is 0,3 procentpunt hoger dan in oktober. De inflatie is voor de vierde opeenvolgende maand gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Vooral de prijs van benzine had een inflatieverhogend effect. Benzine was in november 11,2 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober was benzine nog 1,5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dit komt vooral doordat benzine vorig jaar in november fors goedkoper is geworden.

De prijzen van tabak hadden een verlagend effect op de ontwikkeling van de inflatie in november. Vorig jaar werden in november sigaretten en shag flink duurder vanwege de eerder doorgevoerde accijnsverhoging. Dit effect op de inflatie is nu weggevallen.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in november uitgekomen op 0,7 procent. Volgens een raming van Eurostat komt de inflatie in de eurozone in november uit op 0,6 procent. Daardoor ligt de inflatie van de eurozone voor het eerst sinds zes maanden boven de nulgrens. De Nederlandse inflatie is nu vrijwel gelijk aan die van de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.