Consumenten iets somberder gestemd

De consumenten waren in oktober iets somberder gestemd dan in september. Het consumentenvertrouwen daalde van -17 tot -19. Deze daling is grotendeels toe te schrijven aan een veel somberder oordeel over de toekomstige economische situatie.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling consumentenvertrouwen

De consumenten waren in oktober veel pessimistischer over het economisch klimaat dan een maand eerder. Het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden sloeg om van positief naar negatief. Deze deelindicator verslechterde met 20 punten tot -15. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden veranderde nauwelijks.

De koopbereidheid van consumenten is iets gestegen. Het oordeel over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden verbeterde fors. Over de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen, zoals meubelen of een auto, dacht de consument iets minder negatief dan in september. Over de eigen financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden waren de consumenten daarentegen iets pessimistischer.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Het onderzoek heeft plaatsgevonden op de eerste tien werkdagen van de maand: van donderdag 1 tot en met woensdag 14 oktober.

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.