Omzet detailhandel krimpt 5,1 procent

  • Non-foodsector krimpt in tweede kwartaal bijna 8 procent
  • In juni 4 procent minder omzet

De detailhandel heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 5,1 procent minder omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het volume nam met 4,8 procent af. De prijzen daalden met 0,4 procent, onder meer door sterk gedaalde brandstofprijzen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Voor de winkels in de non-foodsector lag de omzet bijna 8 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2008. Binnen de non-food werd de sterkste omzetafname bij de winkels in woninginrichtingartikelen (-10,6) en consumentenelektronica (-16,3) waargenomen. Naast deze sector hadden ook de tankstations minder omzet, dit kwam vrijwel geheel door lagere prijzen.

Binnen de detailhandel was alleen bij de supermarkten een omzetstijging waar te nemen. Zij behaalden 3,3 procent meer omzet dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. De totale omzetgroei voor de winkels in voedings- en genotmiddelen kwam uit op 2,4 procent.

De omzet van de detailhandel in juni was in lijn met het gehele tweede kwartaal. Opvallend was de grote omzetafname bij de winkels in consumentenelektronica, die 21,4 procent minder omzet boekten. De totale non-food noteerde in juni een omzetkrimp van 6,8 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.