Afzetprijzen industrie 13 procent lager

Producten van de industrie waren in mei 13 procent goedkoper dan in mei 2008. In april waren de prijzen 12 procent lager. Medio 2008 waren de afzetprijzen nog ongeveer 12 procent hoger dan een jaar eerder. Daarna liep de prijsstijging in korte tijd sterk terug. Sinds november 2008 zijn de producten van de industrie goedkoper dan een jaar eerder.

Vooral de afzetprijzen van de aardolieverwerkende industrie waren in mei lager. Deze branche rekende bijna 44 procent minder voor haar producten. De prijsontwikkeling in de aardolieverwerkende industrie hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent olie kostte in mei dit jaar, in euro’s, bijna 47 procent minder dan in mei 2008.

Ook in de chemische industrie en in de basismetaalindustrie waren de afzetprijzen aanzienlijk lager dan in mei 2008. De producten van deze branches waren respectievelijk 22 en 12 procent goedkoper. De afzetprijzen van de voedingsmiddelenindustrie waren 7 procent lager en die van de papierindustrie 6 procent. De industrie telde echter ook branches waarvan de afzetprijzen hoger waren dan een jaar eerder. Dit betreft onder meer de drankenindustrie, de tabaksverwerkende industrie en de bouwmaterialenindustrie.

De afzetprijzen waren in mei ruim 1 procent hoger dan in april. De toename kwam vooral door prijsverhogingen in de aardolie- en chemische industrie. De prijsstijging op de binnenlandse markt was in mei nagenoeg even groot als die op de exportmarkt. In de voorgaande negen maanden daalden de prijzen steeds ten opzichte van een maand eerder.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.