Uitvoer over vrijwel de hele linie onder druk

In het vierde kwartaal van 2008 was de waarde van de uitvoer bijna 5 procent lager dan een jaar eerder, terwijl deze in de eerste drie kwartalen nog gemiddeld met 11 procent groeide. Het was voor het eerst sinds begin 2004 dat de uitvoer kromp. De krimp geldt voor de meeste landen en producten.

Ontwikkeling Nederlandse uitvoer

Ontwikkeling Nederlandse uitvoer

Krimp uitvoer naar VK groter dan naar andere EU-landen

Drie kwart van de Nederlandse export gaat naar EU-landen. Naar deze landen werd 4 procent minder uitgevoerd dan in het vierde kwartaal van 2007. De daling verschilde nauwelijks tussen de ‘oude’ EU-landen en de ‘nieuwe’ EU-landen.

Wel daalde de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk iets meer dan gemiddeld, namelijk met 8 procent. Dit viel samen met een sterke waardevermindering van het pond, die Nederlandse producten relatief duurder maakte voor de Britten. Aan de andere kant was de uitvoer naar Duitsland in het vierde kwartaal iets groter dan een jaar eerder.

Ontwikkeling uitvoerwaarde per regio, vierde kwartaal 2008

Ontwikkeling uitvoerwaarde per regio, vierde kwartaal 2008

Uitvoer naar Azië en Rusland sterk onder druk

De uitvoer naar niet-EU-landen kromp met 9 procent. Vooral de uitvoer naar Azië en Rusland stond onder druk. Naar Aziatische landen werd gemiddeld 14 procent minder geëxporteerd, naar Rusland 21 procent minder.

De sterk gedaalde uitvoer naar Rusland hangt mogelijk samen met de sterk gedaalde prijs van ruwe aardolie, één van Ruslands belangrijkste inkomstenbronnen. Ook de uitvoer naar enkele andere voormalige Sovjetrepublieken was fors minder.

Daarentegen groeide de export naar Afrika dankzij Nigeria en Algerije. De uitvoer naar Afrika maakt echter maar 3 procent uit van de totale uitvoer.

Terugval raakt ruime meerderheid van de producten

De krimp van de uitvoer betrof een groot deel van de goederen. Ons land voerde nog wel bijna evenveel uit aan voeding, maar vooral transportmiddelen waren veel minder in trek. Nederlandse bedrijven verkochten bijvoorbeeld veel minder trucks aan het buitenland.

Toch waren er ook producten die het veel beter deden dan in het vierde kwartaal van 2007, zoals medicijnen. De uitvoer hiervan was fors hoger.

Ontwikkeling uitvoerwaarde per productcategorie, vierde kwartaal 2008

Ontwikkeling uitvoerwaarde per productcategorie, vierde kwartaal 2008

Oscar Lemmers

Bron: StatLine,