Consumptiegroei valt praktisch stil

Huishoudens hebben in oktober 0,2 procent meer besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. In de eerste helft van 2008 groeide de consumptie gemiddeld ruim 2 procent. Daarna is de groei teruggevallen en in oktober praktisch tot stilstand gekomen. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Het volume van de uitgaven aan goederen was 1 procent lager dan in oktober 2007. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen waren voor de vijfde maand op rij kleiner dan een jaar eerder. Aan duurzame goederen werd 1,1 procent minder besteed. Met name de bestedingen aan nieuwe auto’s en woninginrichting waren lager dan een jaar eerder. De huishoudens gaven wel meer uit aan consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen.

De volumegroei van de bestedingen aan diensten bedroeg 1,3 procent. In het eerste halfjaar van 2008 waren de consumptieve bestedingen aan diensten ongeveer 3 procent hoger dan een jaar eerder. Daarna is de groei fors teruggelopen. Bij de horeca werd de afgelopen maanden minder uitgegeven.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.