Ruim 10 procent Nederlanders heeft hoge bloeddruk of migraine

Hoge bloeddruk en migraine waren in 2007 de meest voorkomende langdurige aandoeningen in Nederland. Hoge bloeddruk treft vooral ouderen, migraine vooral vrouwen. Mensen met hoge bloeddruk zijn voor hun aandoening vaker in behandeling bij huisarts of specialist dan mensen met migraine.

12 procent heeft hoge bloeddruk

In 2007 gaf 12 procent van de Nederlanders aan een hoge bloeddruk te hebben. Dat zijn bijna 2 miljoen mensen. Daarmee was dit de meest voorkomende langdurige aandoening. Een bijna even groot percentage mensen had migraine of regelmatig ernstige hoofdpijn. Verder leed 10 procent aan gewrichtsslijtage.

Meest voorkomende langdurige aandoeningen, 2007

Meest voorkomende langdurige aandoeningen, 2007

Hoge bloeddruk komt met de jaren

Hoge bloeddruk komt vaker voor naarmate de leeftijd stijgt. Van de mannen van 65 jaar of ouder had 30 procent een hoge bloeddruk. Bij oudere vrouwen gold dit zelfs voor 38 procent. Hoge bloeddruk komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoge bloeddruk, 2005/2007

Hoge bloeddruk, 2005/2007

Migraine treft vooral vrouwen

Migraine of regelmatig ernstige hoofdpijn is een aandoening die vooral vrouwen van middelbare leeftijd treft. Van de vrouwen van 25 tot 44 jaar had een kwart hier last van. Bij mannen liggen de percentages lager, maar ook bij hen komt migraine het meest voor op middelbare leeftijd.

Migraine of regelmatig ernstige hoofdpijn, 2005/2007

Migraine of regelmatig ernstige hoofdpijn, 2005/2007

Hoge bloeddruk vaak behandeld

Ruim vier van de vijf mensen met hoge bloeddruk waren in 2007 hiervoor in behandeling bij een huisarts of specialist. Onder mensen met migraine was dit slechts een kwart. Een reden daarvoor kan zijn dat er ook middelen tegen hoofdpijn zonder doktersrecept verkrijgbaar zijn.

Jan-Willem Bruggink

Bron: StatLine, Zelfgerapporteerde medische consumptie, gezondheid en leefstijl