CBS reikt 'Statistics Netherlands Award 2008' uit aan twee studenten

De studenten Matthieu Brinkhuis en Jesper Tijmstra zijn de winnaars van de ‘Statistics Netherlands Award 2008’. Gosse van der Veen, directeur-generaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek, reikte op woensdag 3 september de prijs uit tijdens de opening van het academisch jaar 2008-2009 van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de Statistics Netherlands Award in het leven geroepen voor de beste masterthesis van de researchmaster ‘Methodology and statistics for the behavioural and social sciences’ aan de Universiteit Utrecht. Het is de eerste keer dat deze prijs is uitgereikt. Met deze prijs wil het CBS het belang van de opleiding onderstrepen en de samenwerking met de Universiteit Utrecht op concrete wijze vormgeven. Matthieu Brinkhuis krijgt de erkenning voor zijn thesis ‘Student monitoring using chess ratings’. Jesper Tijmstra krijgt de prijs vanwege zijn thesis ‘Testing weak item independence for the constant latent odds-ratios model using Kendall’s W’. Brinkhuis en Tijmstra delen de Statistics Netherlands Award 2008. 

Onderzoeker in methoden en technieken

De researchmaster ‘Methodolgy and statistics for the behavioural and social sciences’is onderdeel van de Graduate School van de Universiteit Utrecht en wordt verzorgd door de Disciplinegroep Methoden & Technieken van de faculteit Sociale Wetenschappen. Deze tweejarige researchmaster leidt studenten op tot onderzoeker in methoden en technieken van sociaalwetenschappelijk onderzoek of tot methodoloog bij universiteiten en onderzoeksinstellingen. Het programma bestaat uit cursussen op het gebied van geavanceerde methodologie en statistiek, een stage en onderzoekseminars. Het programma wordt afgesloten met het schrijven van een masterthesis.

Relevante opleiding

Deze specialistische en hooggekwalificeerde masteropleiding van de Universiteit Utrecht wordt zeer gewaardeerd door het CBS. Het CBS vindt deze unieke opleiding bijzonder relevant, omdat statistieken steeds meer gebaseerd zullen zijn op secundaire bronnen. De vraag naar hooggekwalificeerde methodologen en statistici zal de komende jaren ook toenemen.

Meer informatie

Maria Splinter, faculteit Sociale Wetenschappen, (030) 253 6718, m.m.splinter@uu.nl.

B.g.g. Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3550, perscommunicatie@uu.nl

Downloads