Daling omzet detailhandel

  • Fors omzetverlies non-foodwinkels
  • Omzetgroei foodwinkels 

In maart 2008 heeft de detailhandel 3,4 procent minder omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het is voor het eerst in bijna 3 jaar dat er in de detailhandel sprake was van omzetverlies. De omzetontwikkeling is negatief beïnvloed doordat maart in 2008 een ongunstigere samenstelling van de koopdagen had dan in 2007. Na correctie hiervoor groeit de omzet ruim 1 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Het omzetverlies in de detailhandel kwam geheel voor rekening van de winkels in non-foodartikelen. Zij boekten bijna 7 procent minder omzet. Het volume kromp bijna 8 procent, de prijzen stegen ruim 1 procent. Ook na correctie voor het koopdageneffect nam de omzet in de non-foodsector af. Vooral kledingwinkels realiseerden in maart 2008 fors minder omzet dan een jaar eerder. Van de onderscheiden branches boekten alleen de winkels in huishoudelijke artikelen meer omzet dan een jaar eerder.

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in maart een bescheiden omzetgroei behaald. De omzet lag bijna 2 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume was bijna 2 procent kleiner, de prijzen lagen ruim 4 procent hoger. Vooral in de foodsector had de samenstelling van de koopdagen een negatief effect op de omzet. Na correctie hiervoor kwam de omzetgroei uit op bijna 9 procent. De foodwinkels zetten daarmee hun voor koopdagen gecorrigeerde omzetgroei onverminderd voort.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.