Industrie produceert iets minder

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 0,6 procent kleiner dan in maart 2007, na een toename van 1,1 procent in februari. Voor het eerst in meer dan twee jaar viel de productie lager uit dan een jaar eerder.

De textielindustrie had in maart met 3 procent de grootste afname. Het aandeel van deze branche in de totale productie van de industrie is echter bescheiden. Door de metaalindustrie en de papier- en grafische industrie werd respectievelijk 2 procent en 0,5 procent minder productie geleverd dan in maart 2007. Zowel de voedings- en genotmiddelenindustrie als de aardolie-, chemische en rubberindustrie en de hout- en bouwmaterialenindustrie produceerden daarentegen meer dan een jaar eerder.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling in de productie kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periodefebruari-maart 2008bijna 1 procent kleinerdan in de periode december 2007-januari 2008.

Productie industrie

Productie industrie

Meer cijfers staan op de themapagina industrie en energie.