Detailhandel zet bijna 4 procent meer om

De ondernemers in de detailhandel boekten in januari bijna 4 procent meer omzet dan in januari 2007. De samenstelling van de koopdagen viel in januari 2008 echter gunstiger uit dan in januari vorig jaar. Na een globale correctie voor dit effect kwam de detailhandelsomzet iets meer dan 2 procent hoger uit. De prijzen waren bijna 2 procent hoger dan een jaar eerder.

De foodsector van de detailhandel realiseerde in januari 6 procent meer omzet. De in deze winkels verkochte producten waren bijna 3 procent duurder dan in januari 2007. De toename van de omzet kwam vrijwel geheel voor rekening van de supermarkten. Speciaalzaken in de foodsector behaalden nauwelijks meer omzet dan een jaar eerder. 

De omzettoename in de non-foodsector bleef voor de vierde maand op rij achter bij die in de foodsector. Winkels in de non-foodbranches van de detailhandel zetten 2,5 procent meer om dan een jaar eerder. De prijzen van verkochte artikelen lagen bijna 1 procent hoger.

In 2007 steeg de detailhandelsomzet bijna 4 procent, tegen ruim 5 procent in 2006. De omzet van de winkels in de foodsector nam in 2007 even hard toe als die van de winkels in de non-foodbranches van de detailhandel.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de detailhandel in januari van 13 maart 2008. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en horeca