Forse consumptiegroei

In december 2007 is door huishoudens 2,7 procent meer besteed dan een jaar eerder. Daarmee is de consumptiegroei hoog gebleven. De bestedingen aan goederen zijn met 3,9 procent het meest toegenomen. De bestedingen aan diensten waren 1,5 procent hoger dan in december 2006. Er is gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

Aan duurzame goederen is in december 3,6 procent meer besteed. Het gaat hierbij onder meer om de aanschaf van televisies, meubels, computers en auto’s. De consumptie van voeding, dranken en tabak nam met 2,9 procent toe. De toename ligt al vanaf augustus 2007 tegen de 3 procent. Dit is hoger dan bij deze consumptiecategorie gebruikelijk is.

De bestedingen aan overige goederen waren 5,6 procent hoger dan in december 2006. Er is aanzienlijk meer gestookt. Ook in oktober en november was het gasverbruik fors hoger dan een jaar eerder.

De consumptie is in 2007 met 2 procent gestegen, tegen bijna 3 procent in 2006. De bestedingen aan duurzame goederen namen het meest toe. Meer informatie over de consumptie in 2007 is opgenomen in het artikel “Duurzame goederen aanjagers consumptiegroei”, gepubliceerd op 22 februari 2008.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.