Inflatie in januari 2,0 procent

De Nederlandse inflatie was in januari 2,0 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in december. Toen was de prijsstijging op jaarbasis 1,9 procent. In januari is de inflatie voor het eerst in twee jaar niet onder de 2,0 procent uitgekomen. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De Nederlandse inflatie ligt nog steeds ver onder de inflatie van de eurozone.

Duurdere kleding, vervoer en voeding

Vooral de prijzen van kleding droegen bij aan de stijging van de inflatie. Kleding was in januari gemiddeld 2,6 procent duurder dan een jaar eerder. Dit komt doordat het effect van uitverkopen minder sterk was dan in januari vorig jaar. Ook de uitgaven aan vervoer, zoals vliegtickets en benzine, hadden een verhogend effect op de inflatie. Verder hadden ook de prijzen van voeding een inflatieverhogend effect.

Aanvullende ziektekostenverzekeringen flink duurder

De jaarlijkse aanpassing van de premies voor aanvullende ziektekostenverzekeringen werkte inflatieverhogend. Deze verzekeringen waren ruim 12 procent duurder dan een jaar eerder. Vorig jaar januari bedroeg de prijsstijging ook al 7,3 procent.

Energieprijzen drukken de inflatie

De prijzen van energie hadden een inflatieverlagend effect. Gas en elektriciteit waren in januari 2008 gemiddeld 1,8 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Nederlandse inflatie ver onder de eurozone

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in januari uitgekomen op 1,8 procent. Dit is 0,2 procentpunt hoger dan in december. Volgens een raming van Eurostat is de inflatie van de eurozone in januari uitgekomen op 3,2 procent. De Nederlandse inflatie ligt daarmee nog steeds ver onder die van de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen.