Inflatie blijft in december gelijk

De Nederlandse inflatie was in december 1,9 procent. Een maand eerder bedroeg de jaarlijkse prijsstijging ook 1,9 procent. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De Nederlandse inflatie behoort tot de laagste van de eurozone. 

Autobrandstoffen drukken de inflatie

Autobrandstoffen hadden in december een drukkend effect op de inflatie van 0,1 procentpunt. Benzine, diesel en autogas waren bijna 12 procent duurder dan een jaar eerder. In november was dit nog bijna 15 procent. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen daarentegen verhoogde de inflatie met bijna 0,1 procentpunt. Per saldo bleef de inflatie in december gelijk aan die van november.

Nederlandse inflatie veel lager dan in de eurozone

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in december uitgekomen op 1,6 procent. Dit is 0,2 procentpunt lager dan in november. Volgens een raming van Eurostat is de inflatie van de eurozone in december uitgekomen op 3,1 procent. De Nederlandse inflatie ligt daarmee nu 1,5 procent onder die van de eurozone.

Inflatie komt in 2007 uit op 1,6 procent

De inflatie bedroeg in 2007 1,6 procent. In 2006 lag de inflatie nog op 1,1 procent. Dat was het laagste niveau sinds 1989. De stijging van de inflatie is vooral het gevolg van sterke prijsdalingen in 2006 die in 2007 zijn uitgewerkt. Zo werd in 2006 het gebruikersdeel van de onroerende zaakbelasting afgeschaft.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen.