Inflatie in december niet veranderd

De inflatie bedroeg in december 1,9 procent en was daarmee gelijk aan die in november 2007. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Aan de inflatie in december droegen de gestegen kosten van vervoer 0,5 procentpunt bij en die van huisvesting, water en energie 0,4 procentpunt. Duurder geworden voedingsmiddelen, dranken en tabak leverden samen met gestegen prijzen bij de horeca een bijdrage van 0,7 procentpunt. Lagere prijzen van kleding en schoenen, communicatie en recreatie en cultuur hadden een verlagend effect op de inflatie.

In 2007 kwam de inflatie uit op 1,6 procent. Het was het vierde jaar op rij met een stijging van minder dan 2 procent. De inflatie was in 2007 wel 0,5 procentpunt hoger dan een jaar eerder. In 2006 werd de stijging van de consumentenprijzen sterk afgeremd door de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerende zaakbelasting.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode kwam de Nederlandse inflatie zowel in december als in heel 2007 uit op 1,6 procent. Volgens Eurostat, het statistisch bureau van de EU, lag het gemiddelde in de eurozone in december op 3,1 procent. Na mei 2007 kwam de inflatie in Nederland steeds verder onder het gemiddelde van de eurozone te liggen. Het verschil is inmiddels opgelopen tot 1,5 procentpunt in december.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.