Inflatie stijgt verder naar 1,9 procent

De inflatie in november 2007 was 1,9 procent. Dat is 0,3 procentpunt hoger dan in oktober. De stijging is vooral toe te schrijven aan de duurdere benzine. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.
In de eurozone steeg de inflatie nog sterker, waardoor het verschil met de Nederlandse inflatie verder opliep. Nederland heeft de laagste inflatie van de eurozone.

Benzine en melkproducten fors duurder

De inflatie is door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen met 0,2 procentpunt opgelopen. Benzine, diesel en LPG waren in november gemiddeld 14,8 procent duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder was het verschil op jaarbasis nog 9,6 procent.
Verder zijn consumenten meer kwijt aan eerste levensbehoeften als melkproducten en brood. De prijsstijgingen van voeding verhoogden de inflatie met 0,1 procentpunt. Vooral melkproducten zijn duurder geworden. Hiervoor betaalden consumenten 12,2 procent meer dan in november vorig jaar. In oktober was de stijging op jaarbasis nog 6,6 procent.

Nederland laagste inflatie in eurozone

Eurostat raamt de inflatie van de eurozone in november op 3,0 procent. De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in november gestegen naar 1,8 procent. Sinds juni 2007 is het verschil tussen Nederland en de eurozone geleidelijk toegenomen. Dat komt vooral door de prijsontwikkeling van huren en energie. Sinds augustus heeft Nederland de laagste inflatie van de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen.