Zuivel en brood sterk in prijs gestegen

De stijgende afzetprijzen in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie en op de internationale markt van zuivel- en graanproducten gaan sinds kort ook gepaard met stijgende consumentenprijzen voor deze producten. Vooral voor melkproducten en brood moeten consumenten de laatste drie maanden meer betalen.

Melk sinds 2002 niet zo sterk in prijs gestegen

In oktober was melk bijna 12 procent duurder dan een jaar eerder. Eerder in 2007 begonnen de afzetprijzen van de melkindustrie al flink toe te nemen. Melk in de winkel is sinds de afloop van de melkprijsoorlog in 2002 niet meer zo sterk in prijs gestegen. Eind 2003 daalden de prijzen van melk weer ten tijde van de supermarktoorlog. Ook melkproducten zijn de afgelopen maanden fors duurder geworden. Vanaf oktober vorig jaar is boter bijna 19 procent in prijs gestegen.

Prijzen van boter en melk

Prijzen van boter en melk

Brood bijna 7 procent duurder

Brood was in oktober 2007 bijna 7 procent duurder dan een jaar eerder. Dit is de sterkste stijging van de afgelopen zeven jaar.

Prijs van brood

Prijs van brood

Prijsontwikkeling voedingsmiddelen in oktober ongeveer gelijk aan inflatie

Toch waren voedingsmiddelen als geheel in oktober slechts 1,5 procent duurder dan vorig jaar. Dat is ongeveer gelijk aan de inflatie in oktober (1,6 procent). Brood maakt bijna 9 procent uit van de weging van voedingsmiddelen in het inflatiecijfer, melk 2 procent. In de inflatie als geheel heeft brood een gewicht van 0,9 procent op het totaal en melk een gewicht van 0,2 procent.

Dirk-Jan Wolthuis en Gert-Jan van Steeg

Bron: StatLine,