Bier: meer productie en export, minder consumptie

In 2006 is in Nederland 9 procent meer bier geproduceerd dan in 2005. Nooit eerder was de productie van bier zo hoog. De afgelopen jaren zijn Nederlanders echter steeds minder bier gaan drinken. De export van Nederlands bier is daarentegen juist zeer sterk gestegen.

Nederlandse bierproductie

Nederlandse bierproductie

Export steeds belangrijker

In 2006 hebben Nederlandse bierbrouwerijen bijna 2,7 miljard liter bier geproduceerd. Sinds 1996 hebben de bierbrouwers hun productie met bijna 20 procent verhoogd. Het grootste deel van dit bier is bedoeld voor de export.

In 2006 werd twee derde (1,8 miljard liter) van het in Nederland gebrouwen bier geëxporteerd. Daarmee is de export in tien jaar tijd met ruim de helft toegenomen. Nederland was in 2006, na Duitsland, de grootste bierexporteur van Europa. Nagenoeg de helft van de Nederlandse bieruitvoer was bestemd voor de Verenigde Staten.

Nederlandse bierexport naar belangrijkste afzetlanden

Nederlandse bierexport naar belangrijkste afzetlanden

Lagere bierconsumptie

In 2006 kwam de afzet van bier op de Nederlandse markt uit op bijna 1,3 miljard liter. Dit staat gelijk aan ruim 95 liter bier per Nederlander van 16 jaar en ouder, oftewel ruim 1 glas bier per dag. De industrie doet er van alles aan om het tij van dalende bierconsumptie te keren. Zo is het aanbod van bier steeds gevarieerder geworden. Daarnaast is enkele jaren geleden de thuistap met veel succes geïntroduceerd.

Bierconsumptie per hoofd van de bevolking (16 jaar en ouder)

Bierconsumptie per hoofd van de bevolking (16 jaar en ouder)

Bier nog steeds meest populair

Ondanks de gedaalde consumptie blijft bier met afstand de meest gedronken alcoholische drank van ons land. De consumptie van andere alcoholische dranken bleef in 2006 vrijwel gelijk aan het voorgaande jaar. In 2006 werd per Nederlander van 16 jaar en ouder gemiddeld 26,7 liter wijn en 1,6 liter gedistilleerd gedronken.

Nederlanders drinken meer buitenlands bier

De afgelopen tien jaar zijn buitenlandse bieren steeds populairder geworden bij de Nederlandse consument. Sinds 1996 verdubbelde de import van bier ruimschoots naar 400 miljoen liter in 2006. Hiervan komt ruim de helft uit België. Een derde van het geïmporteerde bier was afkomstig van onze oosterburen.

Hans Draper

Bron: Maatwerktabel, Consumptie per hoofd van de bevolking (gecorrigeerd op 20 november 2007)