Afzetprijzen industrie weer hoger

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december 2,3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. December is de tweede maand op rij waarin de prijsstijging ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder groter is dan in de voorgaande maand. Daarvoor, in de periode juni tot en met oktober 2006, viel de prijsstijging steeds lager uit dan in de voorafgaande maand.

De prijsontwikkeling van aardolieproducten speelt doorgaans een grote rol bij het verloop van de industriële afzetprijzen. In december waren in de prijzen in de aardolie-industrie 4,3 procent lager dan een jaar eerder. Dit komt door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Zonder de aardolie-industrie zouden de afzetprijzen van de industrie 3,3 procent hoger liggen dan in december 2005. Dit is vrijwel gelijk aan de toename in oktober en november 2006.

In tegenstelling tot de olieprijzen zijn de prijzen van metalen op de wereldmarkt sterk gestegen. Mede hierdoor lagen de afzetprijzen in de basismetaalindustrie 16,1 procent hoger dan in december 2005. De toename is iets minder groot dan in november, toen de prijzen 17,6 procent hoger uitkwamen dan een jaar eerder. Ook de afzetprijzen van de houtverwerkende en de metaalproductenindustrie namen in december bovengemiddeld toe.

Meer informatie over de prijsontwikkeling in de metaalindustrie verschijnt vandaag om 10.00 uur in het Webmagazine.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.