Hotels krijgen het steeds drukker

In het eerste halfjaar van 2006 overnachtten gemiddeld 82,5 duizend mensen per dag in Nederlandse hotels. Drie jaar eerder waren dit er nog ruim 70 duizend. Het aantal gasten in verblijfsrecreatieve accommodaties (campings, bungalows en groepsaccommodaties) daalde in diezelfde periode van 117 duizend tot 110 duizend per dag.

Meer buitenlandse gasten in hotels

Het aantal hotelovernachtingen is in het eerste halfjaar van 2006 met 17 procent gestegen ten opzichte van diezelfde periode drie jaar eerder. Het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten steeg met 19 procent. Bij de Nederlandse hotelgasten was deze groei 15 procent.

Aantal hotelovernachtingen, eerste halfjaar

Meeste hotelgasten in West-Nederland

West-Nederland is goed voor 63,3 procent van alle hotelovernachtingen. Vooral buitenlandse gasten kiezen vaak voor een hotel in het westen (ruim 80 procent). Van de Nederlandse hotelgasten gaat ongeveer 45 procent voor een hotelovernachting naar het westen. In Zuid-Nederland komt nog ruim een derde van de hotelgasten uit het buitenland, en in het noorden en oosten is dit nog slechts een vijfde.

Aantal hotelovernachtingen eerste halfjaar, per landsdeel

Minder drukte in de verblijfsrecreatie

Op een doorsnee dag in het eerste halfjaar van 2006 verbleven ruim 110 duizend gasten in een verblijfsrecreatieve accommodatie. Drie jaar daarvoor waren dit er nog 117 duizend. Hiermee is het aantal gasten in deze accommodaties de afgelopen drie jaar met ruim 5 procent gedaald. Nederlanders overnachten wel vaker in een verblijfsrecreatieve accommodatie dan in een hotel.

7,1 miljoen Nederlandse gasten verbleven in een hotel, tegen 15,7 miljoen in een verblijfsrecreatieve accommodatie. Buitenlandse gasten zijn goed voor 7,8 miljoen overnachtingen in een hotel, tegen 4,3 miljoen overnachtingen in een verblijfsrecreatieve accommodatie. 

Aantal overnachtingen verblijfsaccommodaties, eerste halfjaar

Yuri Boskamp en Jamilja van der Meulen

Bron: StatLine, Hotelovernachtingen, Verblijfsrecreatieve accommodaties