Drie van de tien buitenlanders komen voor zaken

In 2005 hebben 10 miljoen buitenlandse bezoekers in Nederland gebruik gemaakt van een logiesaccommodatie. Ongeveer 30 procent van deze bezoekers was in ons land voor zakelijke redenen. Zakenreizigers kwamen vaak alleen naar Nederland en overnachtten grotendeels in de duurdere hotels.

Groot deel verre reizigers komt voor zaken

Voor een derde van alle buitenlandse gasten in logiesaccommodaties waren zaken de belangrijkste reden om Nederland te bezoeken. Voor gasten die uit landen van buiten Europa kwamen, was dit 45 procent. Voor onze buurlanden, Duitsland en België lag het percentage zakenreizigers met ongeveer 20 procent beduidend lager.

Ruim een op de drie gasten uit Duitsland en België kwam vooral naar Nederland voor de natuur. Gasten uit andere landen kwamen vaker voor attracties en bezienswaardigheden.

Reisdoelen van buitenlandse gasten, 2005

Reisdoelen van buitenlandse gasten, 2005

Hotels voor zaken

Buitenlandse zakenreizigers verbleven nagenoeg allemaal in een hotel. In drie van de vier gevallen ging het hierbij om een vier- of vijfsterrenhotel.
Van alle buitenlandse hotelgasten bezocht bijna 40 procent Nederland vooral voor zaken. In de overige accommodaties, zoals huisjescomplexen en campings, verbleven bijna uitsluitend gasten die Nederland voor privé-redenen bezochten.

Activiteiten van buitenlandse gasten naar soort accommodatie, 2005

Activiteiten van buitenlandse gasten naar soort accommodatie, 2005

De belangrijkste activiteit van de hotelgasten die privé naar Nederland kwamen, was het bezoeken van attracties en bezienswaardigheden. Een kwart van alle hotelgasten was om die reden in Nederland. Voor buitenlandse gasten in de overige accommodaties was de natuur het belangrijkste reisdoel.

Zakenreizigers vaak alleen en korte verblijfsduur

Buitenlanders die voor zaken naar Nederland kwamen, reisden vaak alleen. Privé-bezoeken vonden juist overwegend plaats in een reisgezelschap van 2 of meer personen.

In 2005 verbleven buitenlandse gasten gemiddeld 2,5 nachten in de accommodatie. Het verblijf van zakenreizigers was met 1,6 overnachtingen aanmerkelijk korter. Buitenlandse gasten die Nederland privé bezochten, overnachtten gemiddeld drie keer.

Omvang reisgezelschappen, 2005

Omvang reisgezelschappen, 2005

Harry Bierings en Sabine Krieg

Meer cijfers over toerisme in Nederland