Omzet detailhandel flink hoger

In augustus 2006 realiseerde de detailhandel 9,7 procent meer omzet dan in augustus 2005. Vooral de winkels in de non-foodsector boekten een grote omzetstijging. De prijzen in de detailhandel waren 1,7 procent hoger dan een jaar geleden. Het volume nam met bijna 8 procent toe.

De omzetontwikkeling in de detailhandel is positief beïnvloed doordat augustus 2006 een gunstiger samenstelling van koopdagen had dan augustus 2005. Ook na correctie hiervoor is sprake van een forse omzettoename, van bijna 8 procent. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Forse stijging omzet non-food

De winkels in de non-foodsector behaalden in augustus 2006 flink meer omzet dan in augustus vorig jaar. De omzet lag ruim 11 procent hoger. De prijzen namen met 1,7 procent toe, het volume was 9,4 procent groter. Het koele en natte weer van augustus had een positief effect op de omzetontwikkeling van de non-foodsector.

Vooral de winkels in bovenkleding deden goede zaken. Hun omzet nam in augustus met ruim 20 procent toe. Ook de winkels in woninginrichtingartikelen lieten in augustus een grote omzetstijging zien. Als enige branche in de detailhandel boekten de winkels in huishoudelijke artikelen een omzetdaling.

Ook grote omzettoename foodsector

Ook de winkels in de foodsector hebben in augustus 2006 fors meer omgezet dan een jaar eerder. De omzet nam met bijna 7 procent toe. Vooral de supermarkten deden het goed. De prijzen in de foodsector waren 1,6 procent hoger dan een jaar eerder, het omzetvolume groeide met 5 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen.