Groei omzet detailhandel licht teruggelopen

In juli 2006 heeft de detailhandel 1,9 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. Daarmee viel de groei lager uit dan in juni. Toen nam de omzet nog met 6,5 procent toe. De omzetontwikkeling van de detailhandel is in juli echter negatief beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen, terwijl die samenstelling in juni juist gunstig uitpakte. Daarnaast had het warme weer in juli een ongunstige invloed op de omzetontwikkeling. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. 

Zowel in food als non-food omzetgroei kleiner

De winkeliers in de foodsector hebben 1,4 procent meer omgezet dan in juli 2005. De prijzen waren 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume steeg met 0,2 procent. De omzet in de non-food groeide met 1,5 procent. Hier was de prijsstijging 0,4 procent en nam het volume met 1,1 procent toe.

In bijna alle branches van de food en non-food liep de groei van de omzet in juli terug. Alleen de bovenkledingwinkels en de textielsupermarkten deden het beter dan de maand ervoor. Na forse omzetstijgingen in de eerste helft van dit jaar boekten de winkels in woninginrichting en consumentenelektronica in juli een omzetdaling. Ook de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen hadden in juli te maken met een omzetdaling vergeleken met een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabel.