Inflatie flink lager door goedkopere brandstof

De inflatie is in september 2006 afgenomen tot 1,1 procent. In augustus lagen de consumentenprijzen nog 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. Uit ramingen van Eurostat blijkt dat ook in de eurozone de inflatie fors is gedaald. Nederland behoort al geruime tijd tot de Europese landen met de laagste inflatie.

Prijzen brandstoffen lager

De daling van de inflatie is vooral een gevolg van de lagere brandstofprijzen. De prijzen van benzine zijn in september 2006 flink gedaald, waardoor deze brandstof ruim 8 procent goedkoper was dan een jaar eerder.

Ook de prijsontwikkeling van kleding had een verlagend effect op de inflatie. Dit komt doordat de gebruikelijke prijsstijging in september dit jaar kleiner was dan vorig jaar.

De prijsontwikkeling van aardappelen en groenten had daarentegen een verhogend effect op de inflatie. Verse groenten waren in september 33 procent duurder dan een jaar eerder. 

Inflatie volgens Europese methode daalt naar 1,5 procent

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in september 2006 uitgekomen op 1,5 procent. Dat is 0,4 procentpunt lager dan vorige maand.

Eurostat raamt de inflatie in de eurozone in september 2006 op 1,8 procent. In augustus bedroeg de inflatie in het eurogebied nog 2,3 procent.

Nederland behoort al geruime tijd tot de landen met de laagste inflatie in Europa. Tot deze landen behoort nu ook Duitsland. De Duitse inflatie daalde van 1,8 procent in augustus naar 1,1 procent in september. Net als in Nederland is dit het gevolg van sterk gedaalde brandstofprijzen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.