Inflatie in augustus 1,4 procent

De inflatie is in augustus 2006 uitgekomen op 1,4 procent. Dat is iets hoger dan in juli. Toen lagen de prijzen 1,3 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De Nederlandse inflatie is al drie jaar lang lager dan gemiddeld in de eurozone.

Kleding en voedsel duurder

De prijsontwikkeling van kleding en voedsel had een verhogend effect op de inflatie. De prijzen voor verse groenten gingen in augustus fors omhoog, waardoor deze producten 16 procent duurder waren dan een jaar eerder. Aardappelen waren zelfs meer dan 50 procent duurder dan een jaar eerder.

Verder lagen de prijzen van vers fruit bijna 13 procent hoger dan vorig jaar. Bloemen en planten waren 9 procent duurder. Ook de prijsstijging van kleding en schoeisel was sterker dan in augustus vorig jaar.  

De invloed van energieproducten op de inflatie is daarentegen in augustus teruggelopen. Benzine werd in augustus goedkoper. De prijsstijging op jaarbasis was in augustus 3,3 procent. In juli was dat nog 8,3 procent. Ook de prijsontwikkeling van gas werkte inflatieverlagend.

Huurstijging in juli 2,7 procent

De woninghuren zijn in juli met gemiddeld 2,7 procent gestegen. De definitieve uitkomsten van de huurenquête zijn iets lager dan de voorlopige uitkomsten die het CBS vorige maand publiceerde.

Inflatie volgens Europese methode 1,9 procent

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) kwam in augustus 2006 uit op 1,9 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in juli.

Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de eurozone in augustus uit zal komen op 2,3 procent. Nederland blijft behoren tot de landen met de laagste inflatie in Europa. De inflatie in Nederland ligt al drie jaar lang onder het gemiddelde van de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.