Aantal vacatures gestegen

Eind juni 2006 waren er 189 duizend vacatures. Dit zijn er 17 duizend meer dan aan het einde van het eerste kwartaal. De afgelopen vijf jaar is het aantal openstaande vacatures niet meer zo groot geweest. In alle bedrijfstakken stonden meer vacatures open dan in het eerste kwartaal, maar de stijging was het sterkst in de commerciële dienstverlening. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.

De aantallen ontstane en vervulde vacatures zijn net als in voorgaande kwartalen toegenomen. Het aantal ontstane vacatures was in het tweede kwartaal ruim 70 duizend hoger en er werden er bijna 50 duizend meer vacatures vervuld dan een jaar eerder. De dynamiek op de arbeidsmarkt is daarmee weer toegenomen.

Een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt is het aantal vacatures per duizend banen, de zogenaamde vacaturegraad. Al meer dan twee jaar is deze elk kwartaal hoger dan een jaar eerder. Aan het eind van het tweede kwartaal waren er 31 vacatures per 1 000 banen. Dit waren er 9 meer dan in het tweede kwartaal van 2005. In de horeca, financiële instellingen en zakelijke dienstverlening was de vacaturegraad het hoogst.

Vacatures, seizoengecorrigeerd

Vacatures, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers over arbeidsmarkt