Opnieuw meer verkocht in horeca

In het vierde kwartaal van 2005 heeft de horeca opnieuw meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Gecorrigeerd voor prijsstijgingen nam het volume van de omzet met 2,4 procent toe. Dit is het derde kwartaal op rij dat het omzetvolume in de horeca toeneemt. Over heel 2005 lag deze 1 procent hoger dan in 2004. Hiermee lijkt de horeca, nadat er sinds 2001 ieder jaar minder werd verkocht, zich te herstellen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. 

Vooral herstel bij restaurants

In alle horecabranches nam de omzet in het vierde kwartaal toe ten opzichte van dezelfde periode in 2004. De restaurants profiteerden echter het meest met een stijging van bijna 6 procent. Gecorrigeerd voor prijsstijgingen nam het omzetvolume met 4 procent toe. Ook bij de hotels, inclusief pensions en conferentieoorden, lag de omzet hoger, namelijk 4,3 procent

Cafés zetten minder om, cafetaria’s meer

Hoewel de omzet van de cafés steeg, nam het omzetvolume af. Deze daalde 0,3 procent in het vierde kwartaal van 2005 ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Bij de cafetaria’s nam de omzet 4,4 procent toe en steeg het omzetvolume met 2,7 procent.

Over heel 2005 meer verkocht

Over heel 2005 lag het omzetvolume 1 procent hoger dan in 2004. Hiermee lijkt de horeca, nadat er sinds 2001 steeds minder werd verkocht, uit het dal omhoog te klimmen. Ook over heel 2005 bekeken hebben vooral de restaurants meer verkocht. Alleen de cafetaria’s verkochten minder, hun omzetvolume daalde 0,5 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.