Omzetvolume horeca toegenomen

In het derde kwartaal van 2005 is de omzet van de horeca 3,8 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. De prijzen in de horeca namen gemiddeld met 1,8 procent toe waardoor het volume van de omzet 1,9 procent hoger uitkwam. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
In het tweede kwartaal van 2005 bleef het omzetvolume nog nagenoeg gelijk aan het niveau van een jaar eerder. In de perioden daarvoor kende de horeca nog elk kwartaal sinds 2001 uitsluitend dalingen van het omzetvolume.

Grootste omzetstijging bij restaurants en hotels

De restaurants realiseerden een groei van de omzet van 4,2 procent in het derde kwartaal van 2005 ten opzichte van dezelfde periode in 2004. De prijzen stegen in genoemde periode met 2,0 procent. Rekening houdend met deze prijsstijging nam het omzetvolume bij de restaurants met 2,2 procent toe.
De hotels, inclusief pensions en conferentieoorden, realiseerden 4,8 procent meer omzet.

Omzet cafés 3,5 procent toegenomen

De cafés realiseerden 3,5 procent meer omzet in het derde kwartaal van 2005 ten opzichte van het derde kwartaal van 2004. De prijzen stegen in deze periode met 2,1 procent. Rekening houdend hiermee, nam het omzetvolume bij de cafés met 1,4 procent toe.

Ook omzettoename cafetaria’s

Bij de cafetaria’s nam de omzet in het derde kwartaal 2005 met 2,0 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In tegenstelling tot de overige branches van de horeca leden de cafetaria’s in de voorgaande drie kwartalen steeds een omzetverlies. Rekening houdend met een prijsstijging van 1,8 procent realiseerden de cafetaria’s in het derde kwartaal een marginale groei van het omzetvolume van 0,2 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.