Consumentenvertrouwen vrijwel onveranderd

In januari 2006 is het consumentenvertrouwen, na correctie voor seizoeninvloeden, vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van december 2005. Vanaf september 2005 vertoont het consumentenvertrouwen een stijgende lijn. De pessimisten vormen echter nog steeds de meerderheid.

Het oordeel over het economisch klimaat bleef in januari vrijwel ongewijzigd in vergelijking met een maand eerder. Het oordeel over het economisch klimaat is gebaseerd op oordelen over het algemene economisch klimaat in de afgelopen en in de komende twaalf maanden. Deze oordelen veranderden nauwelijks in januari.

Naast het oordeel over het economisch klimaat bleef ook de koopbereidheid van consumenten nagenoeg ongewijzigd. De koopbereidheid is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het huishouden en op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. Consumenten werden minder negatief over de eigen financiële situatie in het afgelopen jaar. Daarentegen veranderden ze nauwelijks van mening over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden en over het doen van grote aankopen.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd