Minder omzet detailhandel

De detailhandel heeft in juli 3,6 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Deze daling hangt sterk samen met het verschil in samenstelling van de koopdagen tussen juli van dit jaar en van vorig jaar. Gecorrigeerd voor het koopdageneffect was de omzet ongeveer hetzelfde als in juli 2004. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De prijzen in de detailhandel waren in juli 1,1 procent lager dan een jaar eerder. Het omzetvolume was 2,5 procent kleiner.

Foodsector verliest 2,6 procent aan omzet

In juli 2005 boekten de winkels in voedings- en genotmiddelen 2,6 procent minder omzet dan in juli vorig jaar. De boodschappen in deze winkels waren 1 procent goedkoper. Het omzetvolume was 1,7 procent kleiner.

De supermarkten hadden in juli 3,2 procent minder omzet dan een jaar eerder. Speciaalzaken, zoals slagerijen, groentewinkels en slijterijen, boekten 0,2 procent meer omzet.

Ook lagere omzet non-foodwinkels

De omzet van de non-foodwinkels is in juli 3,6 procent lager uitgekomen dan in juli vorig jaar. De prijsdaling in deze periode was 1,2 procent. Het omzetvolume kromp met 2,5 procent.

In de meeste onderscheiden branches van de non-foodsector was de omzet minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Winkels in woninginrichtingartikelen en winkels in huishoudelijke artikelen kenden een relatief sterke omzetdaling. Het omzetverlies in deze branches bedroeg respectievelijk 6,7 en 6,1 procent. Alleen de winkels in bovenkleding realiseerden een omzetstijging, namelijk van 0,8 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.