Meer omzet voor industrie

In november 2004 heeft de Nederlandse industrie 15 procent meer omgezet dan in november 2003. Dat kwam vooral door hogere afzetprijzen en twee werkdagen meer in november 2004. De industriële productie is in de periode oktober–november 2004 niet veranderd ten opzichte van augustus–september.

Omzet vooral hoger door afzetprijzen en meer werkdagen

De buitenlandse omzet van de Nederlandse industrie was in november vorig jaar 17 procent hoger dan in november 2003. Op de binnenlandse markt werd 12 procent meer omgezet. In totaal zette de Nederlandse industrie 15 procent meer om.
De omzet is positief beïnvloed door de afzetprijzen. Die waren gemiddeld 8 procent hoger dan in november 2003. De hogere afzetprijzen zijn vooral het gevolg van forse prijsstijgingen in de aardolie-, chemische en rubberindustrie. Verder had november in 2004 twee werkdagen meer dan in 2003. Het positieve effect hiervan op de omzet raamt het CBS op 5 procent.

Industriële productie onveranderd

De industriële productie is in de periode oktober–november 2004, na correctie voor prijzen, werkdagen en seizoeninvloeden, onveranderd gebleven ten opzichte van de periode augustus–september 2004.
De productie van grondstoffen en halffabrikaten steeg in de periode oktober–november 2004. Daarentegen werden er minder consumptiegoederen geproduceerd. De productie van investeringsgoederen bleef nagenoeg gelijk.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.