Metaalindustrie krijgt weer glans

In het derde kwartaal van 2004 heeft de metaalindustrie 11 procent meer omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Een kwartaal eerder was dat 7 procent en in het eerste kwartaal was de omzet 3 procent hoger. De omzetstijging is te danken aan een behoorlijke exportgroei. De buitenlandse omzet lag in het derde kwartaal 16 procent hoger dan een jaar eerder.

Omzetontwikkeling metaalindustrie

Omzetontwikkeling metaalindustrie

Eerste kwartaal 2004 omslagpunt

Na de eerste helft van 2001 sloeg de omzetgroei om in een omzetdaling. Tien kwartalen op rij was daarna de omzet van de metaalindustrie telkens lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2004 was het omslagpunt en werden er weer zwarte cijfers geschreven.

Export is de motor

De positievere resultaten in de metaalindustrie zijn te danken aan exportgroei. In het eerste kwartaal van 2004 werd al 8 procent meer omgezet in het buitenland. De binnenlandse omzet was toen nog 2 procent lager dan een jaar eerder.

In het tweede kwartaal verdubbelde het groeipercentage van de buitenlandse omzet bijna en kwam uit op 14 procent. Ook in dit kwartaal was de binnenlandse omzet nog 2 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2003.

In het derde kwartaal van 2004 is 16 procent meer omgezet in het buitenland dan een jaar eerder. Ook de binnenlandse omzet is in dit derde kwartaal aangetrokken en laat een plus van 3 procent noteren.

Omzetontwikkeling binnen- en buitenland, metaalindustrie

Omzetontwikkeling binnen- en buitenland, metaalindustrie

Ook meer productie

Voor een deel is de omzettoename in 2004 het gevolg van hogere afzetprijzen. Maar ook de productie is duidelijk aangetrokken. Het beeld dat we hier zien, is nagenoeg gelijk aan dat van de omzet.

Na twee positieve kwartalen in 2001 komen tien kwartalen waarin de productie lager is dan een jaar eerder. Dan komt de omslag in het eerste kwartaal van 2004 en sindsdien is de productie elk kwartaal hoger dan in dezelfde periode van 2003.

Volume gemiddelde dagproductie, metaalindustrie

Volume gemiddelde dagproductie, metaalindustrie

Groot aandeel metaalindustrie

Binnen de industrie is de metaalindustrie een belangrijke branche. Ongeveer 30 procent van de totale industriële omzet wordt door de metaalindustrie gerealiseerd.

In de eerste negen maanden van 2004 steeg de omzet van de basismetaalindustrie het sterkst. In het derde kwartaal van 2004 werd door de basismetaalindustrie zelfs 35 procent meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Maar ook de metaalproductenindustrie, de machine- en apparatenindustrie, de elektrotechnische industrie en de transportmiddelenindustrie hebben meer omzet geboekt. Met ingang van het eerste kwartaal van dit jaar is dus weer wat glans verschenen op de metaalindustrie.

Hen van der Bosch

Bron: StatLine: Omzet en productie metaalindustrie