Grote gemeenten groeien sneller dan kleine gemeenten

De bevolking in de 25 grootste gemeenten van Nederland is tussen 2000 en 2003 jaarlijks met 1 procent gegroeid. De jaarlijkse bevolkingsgroei in kleinere gemeenten bedroeg met ruim 0,4 procent minder dan de helft hiervan.

De relatief grote groei in de grootste gemeenten is vooral het gevolg van een groter vestigingsoverschot door buitenlandse migratie. Ook grenswijzigingen dragen bij aan de bevolkingsgroei. Als er geen grenswijzigingen hadden plaatsgevonden dan zou de bevolkingsgroei in de grote gemeenten 0,8 procent zijn geweest en in de kleine gemeenten 0,5 procent.

Bevolkingsgroei in de 25 grootste gemeenten 2000/2003

Bevolkingsgroei in de 25 grootste gemeenten 2000/2003

Almere, Utrecht en Haarlemmermeer groeien sterk

Van de grote gemeenten is de bevolking van Almere het sterkst gegroeid. In de periode 2000-2003 werd een jaarlijkse groei van bijna 4,5 procent behaald, voornamelijk als gevolg van een groot vestigingsoverschot door binnenlandse migratie (bijna 3 procent).

Utrecht groeit na Almere het sterkst met een jaarlijkse groei van de bevolking van 3,6 procent. Het overgrote deel van die groei wordt echter veroorzaakt door wijziging van gemeentegrenzen. Zonder deze wijziging zou een jaarlijkse groei van 1,4 procent zijn behaald.

Ook de bevolking van Haarlemmermeer groeide sterk met een jaarlijkse groei van 3,5 procent. Evenals in Almere is het grote vestigingssaldo door binnenlandse migratie (2,5 procent) debet aan de sterke groei in Haarlemmermeer.

Saldo binnenlandse en buitenlandse migratie in de 25 grootste gemeenten, 2000/2003

Dordrecht en Haarlem krimpen

Dordrecht en Haarlem zijn in bevolkingsaantal teruggelopen. Voor Haarlem was de jaarlijkse daling in de periode 2000-2003 bijna 0,2 procent, in Dordrecht minder dan 0,1 procent. Het grote vertrekoverschot door binnenlandse migratie is de voornaamste reden van de bevolkingsdaling in deze gemeenten.

In Maastricht blijft de geboorte achter bij de sterfte

Ook Leiden, Amsterdam en Den Haag laten een hoog negatief binnenlands migratiesaldo zien. In deze gemeenten wordt dit echter meer dan gecompenseerd wordt door een hoog buitenlands migratiesaldo. Opvallend is dat Maastricht van de grote gemeenten de enige gemeente is met een negatief geboortesaldo. Er zijn daar meer mensen overleden dan geboren.

Ron Tas

Bron: StatLine