Economie Nederland groeit langzamer dan in Eurozone

De economische groei van Nederland loopt al enige tijd achter bij die van onze belangrijkste handelspartners. Ook in het eerste halfjaar van 2004 was de groei lager dan in de Eurozone en de VS. De hogere economische groei bij de handelspartners stimuleerde in de eerste helft van dit jaar wel de Nederlandse uitvoer.

Economische groei Eurozone, VS en Nederland

Economische groei Eurozone, VS en Nederland

Economische groei Eurozone en Nederland

Het volume van het bruto binnenlands product (BBP) lag in het tweede kwartaal van 2004 in de Eurozone 2,0 procent hoger dan een jaar eerder.

Daardoor kwam de groei in de eerste helft van dit jaar in de Eurozone uit op 1,7 procent.

Dat is hoger dan de economische groei van 1,0 procent in Nederland. Na het derde kwartaal van 2002 lag de groei in ons land steeds onder die van de Eurozone. Het verschil in het nadeel van Nederland liep in het tweede kwartaal van 2003 op tot 1,5 procentpunt. Daarna is het verschil kleiner geworden.

Economische groei belangrijkste handelspartners Nederland

Economische groei belangrijkste handelspartners Nederland

Meer groei in VS door hoge consumptie huishoudens

In de Verenigde Staten lag de groei van het BBP in de eerste helft van 2004 ongeveer 5 procent hoger dan een jaar eerder. Vanaf begin 2002 groeide de economie in de VS duidelijk sneller dan in de Eurozone en Nederland. In de VS zorgde de consumptie door huishoudens voor een stevig fundament onder de groei van het BBP. Deze was in de eerste helft van 2004 bijna 4 procent hoger dan in de eerste helft van 2003.

Dat is fors hoger dan in Nederland, waar huishoudens in de eerste zes maanden van 2004 iets minder hebben besteed dan een jaar eerder. Er zijn nog geen cijfers beschikbaar over de eerste helft van dit jaar over de consumptie door huishoudens van de Eurozone, maar in het eerste kwartaal lag in het Eurogebied de toename van de huishoudensconsumptie onder de 1 procent.

BBP buitenland en export uit Nederland

BBP buitenland en export uit Nederland

Buitenlandse groei en Nederlandse uitvoer

Voor de ontwikkeling van de Nederlandse uitvoer is de economische groei van onze belangrijkste handelspartners zeer belangrijk. Bijna 70 procent van onze goederenuitvoer ging vorig jaar naar Italië, Duitsland, Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Alleen in Italië lag de economische groei in eerste helft van dit jaar een fractie lager dan in Nederland. België valt op met een groei die ruim twee keer zo hoog was. Ook in het VK bleef de economie het relatief goed doen.

Als we de economische groei van de zes belangrijkste handelspartners wegen met hun aandeel in onze export, dan komt de gemiddelde groei van de zes in de eerste helft van 2004 uit op 2,3 procent. Vorig jaar bedroeg dit cijfer nog 0,8 procent. Vanaf het eerste kwartaal van 2000 bestaat er een redelijk verband tussen de gewogen economische groei van deze zes landen en de ontwikkeling van de totale Nederlandse export.

Frans van Ingen Schenau