Bijna 30 procent van de bevolking spijkert kennis bij door zelfstudie

In 2003 vergrootte 29 procent van de bevolking zijn of haar kennis door zelfstudie.

Zelfstudie naar vorm en geslacht, 2003

Zelfstudie naar vorm en geslacht, 2003

Vakliteratuur en internet

Mannen doen meer aan zelfstudie dan vrouwen: 32 procent van de mannen en 27 procent van de vrouwen verbreedt zijn of haar kennis door zelfstudie.

Bestudering van vakliteratuur is de meest voorkomende vorm van zelfstudie. Zo’n 20 procent van de bevolking (15–75 jaar) bestudeert dergelijke literatuur. Ongeveer 15 procent leert of oefent via het internet. Bibliotheken en educatieve centra worden bezocht door 12 procent van de bevolking. Zo’n 8 procent volgt een educatieve uitzending via audio, video of computer.

Zo’n 13 procent van de bevolking verwerft kennis door een van deze vier vormen van zelfstudie, 16 procent gebruikt twee of meer vormen.

Zelfstudie naar leeftijd, 2003

Zelfstudie naar leeftijd, 2003

Zelfstudie neemt af na 50-jarige leeftijd

Het grootste aandeel zelfstuderenden komt voor in de leeftijdsgroep 25–29 jaar: 37 procent van deze jongeren doet aan zelfstudie. Het aandeel personen van 30–50 jaar dat door zelfstudie bijleert ligt rond 35 procent.

Vanaf 50-jarige leeftijd wordt minder aan zelfstudie gedaan. Toch leert nog 15 procent van de ouderen (70–74 jaar) door zelfstudie bij.

Nieuwkomers studeren vaker

Van de personen die niet in Nederland zijn geboren, leren degenen die het kortst in Nederland wonen het vaakst door zelfstudie. Zo’n 36 procent van degenen die hier korter dan vijf jaar wonen, doet aan zelfstudie. Van hen die langer dan vijf jaar in ons land verblijven, studeert 26 procent. Zo’n 30 procent van de personen die in Nederland zijn geboren, verwerft kennis door zelfstudie.

Zelfstudie naar positie op de arbeidsmarkt, 2003

Zelfstudie naar positie op de arbeidsmarkt, 2003

Kennis voor de arbeidsmarkt

Werkenden en werklozen spijkeren hun kennis vaker bij door zelfstudie dan mensen die niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Zo’n 36 procent van de werkenden en werklozen doet aan zelfstudie, terwijl 14 procent van de arbeidsongeschikten, 17 procent van de gepensioneerden en 15 procent van de huismannen en -vrouwen bijleren door zelfstudie.

Max van Herpen

Bron: tabellen zelfstudie