31 duizend werknemers verdienen meer dan ministerssalaris

Eind 2002 hadden bijna 31 duizend werknemers een baan met een jaarloon van meer dan 120 duizend euro. In het rapport van de Commissie Dijkstal wordt dit bedrag genoemd als het salaris dat ministers verdienen. Het aantal werknemers dat meer dan een minister verdient, is sinds 1995 meer dan verdubbeld. In dat jaar was het ministerssalaris 100 duizend euro.

Aantal topverdieners, 1995-2002

Aantal topverdieners, 1995-2002

Meeste topverdieners in bedrijfsleven

Negen van de tien topverdieners zijn werkzaam bij de cao-sector particuliere bedrijven. De tien bedrijven met de meeste topverdieners behoren alle tot deze cao-sector. Deze toptien bestaat voor het grootste deel uit grote, internationaal actieve bedrijven met een notering aan de Amsterdamse Effectenbeurs. Een op de vijf topverdieners in het particulier bedrijf is werkzaam bij deze tien bedrijven.

Zakelijke dienstverlening telt veel topverdieners

Van de ruim 27 duizend topverdieners in het particulier bedrijf had 30 procent een baan in de bedrijfstak zakelijke dienstverlening en werkte ruim 20 procent bij een financiële instelling. De handel en de industrie namen elk ongeveer 15 procent van de hoogbetaalden voor hun rekening. In de bedrijfstak vervoer en communicatie was bijna 8 procent van de hoogbetaalden werkzaam. In de horeca en landbouw en visserij werden nauwelijks topsalarissen betaald.

Verdeling topverdieners over de cao-sectoren, 2002

Verdeling topverdieners over de cao-sectoren, 2002

Vijftienhonderd topverdieners bij overheid

In de cao-sector overheid verdienden eind 2002 vijftienhonderd werknemers op jaarbasis meer dan 120 duizend euro. Ruim driekwart van hen was verbonden aan een universiteit of academisch ziekenhuis. Ook ruim tweehonderd werknemers bij de rijksoverheid verdienden meer dan 120 duizend euro. In de gesubsidieerde sector werkten negentienhonderd topverdieners. Zij zijn vooral actief in de gezondheidszorg.

Hoeveel verdienen topverdieners?

In 2002 verdienden de topverdieners gemiddeld 170 duizend euro. In het particulier bedrijf was het gemiddelde het hoogst met 173 duizend euro. In de gesubsidieerde sector was dit 153 duizend euro en bij de overheid 140 duizend euro.

Bij de rijksoverheid verdienden topverdieners gemiddeld 132 duizend euro. Een topverdiener in een academisch ziekenhuis of in het hoger onderwijs ontving gemiddeld 142 duizend euro.

Job van der Zwan

Bron: StatLine