Sterke toename werkloosheid

Nederland telde in de periode november 2003 – januari 2004 gemiddeld 444 duizend werklozen. Dit is een toename van 126 duizend ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Gemiddeld was 5,9 procent van de beroepsbevolking in de afgelopen drie maanden werkloos. Een jaar eerder was dit 4,3 procent. De groei doet zich voor over de hele linie. Bij zowel mannen als vrouwen en in alle leeftijdsgroepen liep de werkloosheid op.

Hoog stijgingstempo

Na correctie voor seizoeninvloeden is de werkloze beroepsbevolking in de periode november 2003 – januari 2004 uitgekomen op 458 duizend. Dit is een stijging van 27 duizend ten opzichte van de periode oktober – december 2003. De gemiddelde stijging, berekend over de afgelopen zes maanden, bedroeg 10 duizend werklozen per maand. Een dergelijk hoog stijgingstempo werd ook eerder in 2003 gedurende enige tijd waargenomen.

Dalende trend in werkgelegenheid

In de afgelopen drie maanden hadden 7 063 duizend personen een baan van twaalf uur of meer per week. Dit is een daling met 59 duizend ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.