Omzet detailhandel 2003 in de min

In 2003 heeft de detailhandel 3 procent minder omgezet dan in 2002. Deze daling kwam geheel voor rekening van de winkels in non-foodartikelen, aldus het CBS. Bij deze winkels, waar ongeveer 60 procent van de detailhandelsomzet wordt behaald, is de omzet in 2003 met bijna 6 procent gekrompen. Bij de winkels in voedings- en genotmiddelen daarentegen is de omzet 1,5 procent hoger uitgekomen dan een jaar eerder.
De omzet van de detailhandel groeide in het eerste kwartaal van 2003 nog met 0,4 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2002. Daarna deed zich een steeds sterkere krimp voor met in het vierde kwartaal een omzetdaling van 5 procent.

Flink lagere omzet bovenkledingwinkels

Vooral bij de winkels in bovenkleding, in woninginrichtingartikelen en in consumentenelektronica is de omzet in 2003 flink teruggelopen. Bij de bovenkledingwinkels is de omzet in 2003 ruim 10 procent lager uitgekomen dan een jaar eerder. De winkels in artikelen voor woninginrichting hebben bijna 9 procent minder omgezet en de winkels in consumentenelektronica 3 procent minder.
Textielsupermarkten, bouwmarkten en winkels in huishoudelijke artikelen zijn non-foodbranches die in 2003 meer hebben omgezet.

Omzet supermarkten hoger

Supermarkten hebben in 2003 bijna 3 procent meer omzet geboekt dan een jaar eerder. Dit in tegenstelling tot de speciaalzaken in de foodsector die bijna 4 procent minder hebben omgezet dan in 2002. Van 2000 tot en met 2003 steeg de omzet van supermarkten met 16 procent. Bij de speciaalzaken daarentegen bleef de omzet in deze periode nagenoeg gelijk. Hieruit blijkt dat de consument zijn dagelijkse boodschappen steeds meer bij de supermarkt doet.

Omzetverlies in december

In december 2003 was de omzet van de detailhandel 4,3 procent lager dan in december 2002. Vooral de non-foodbranches hebben flink omzet verloren, terwijl bij de winkels in voedings- en genotmiddelen de omzet in december iets hoger uitkwam dan een jaar eerder. De supermarkten hebben in december ruim 4 procent meer omgezet. De prijzen bij de supermarkten lagen in december 0,5 procent lager dan een jaar eerder. Dit hangt samen met de prijzenoorlog tussen supermarkten sinds de tweede helft van oktober 2003. De omzetontwikkeling bij de detailhandel is in december 2003 in opwaartse richting beïnvloed door een verschil in samenstelling van de koopdagen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads