Cao-loonstijging in 2003 boven inflatie

In 2003 zijn de cao-lonen met 2,8 procent gestegen. Dat is minder dan in 2001 en 2002, toen de cao-lonen nog met 4,4 procent en 3,6 procent toenamen. Het ligt voor de hand dat de lonen minder stijgen als het economisch minder goed gaat. Dat was begin jaren negentig ook het geval.

Opmerkelijk is de forse cao-loonstijging na aftrek van de inflatie (2,1 procent). Deze stijging kwam in 2003 uit op 0,6 procent. Gemiddeld gingen werknemers er sinds 1990 ongeveer 0,3 procent per jaar op vooruit. Alleen in 1994 en 1995 stegen de cao-lonen duidelijk minder dan de inflatie.

Cao-lonen per uur (inclusief bijzondere beloningen)

Cao-lonen per uur (inclusief bijzondere beloningen)

Eenderde cao’s 2004 definitief

In het Najaarsakkoord hebben de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties opgeroepen in de nieuwe cao’s voor 2004 geen loonsverhogingen op te nemen. Wel bestaat de mogelijkheid om eenmalige beloningsvormen overeen te komen als deze aan bepaalde resultaten gerelateerd zijn.

In een aantal cao’s zijn al eerder afspraken gemaakt over loonsverhogingen. Daardoor zal de gemiddelde cao-loonstijging in 2004 toch hoger uitkomen dan nul. Inmiddels is voor dit jaar eenderde van de cao’s definitief afgesloten.

Grootste loonstijging bij de overheid

De cao-loonstijging was in 2003 het grootst bij de sector overheid. De stijging bedroeg 3,2 procent, tegen 2,7 procent bij particuliere bedrijven. Het verschil komt volledig door de toename aan contractueel vastgelegde bijzondere beloningen bij de overheid, zoals eindejaarsuitkeringen. Als deze buiten beschouwing blijven, is de loonstijging bij de overheid 2,6 procent. Dat is iets minder dan bij het bedrijfsleven.

Cao-loonstijging bij particuliere bedrijven en overheid

Cao-loonstijging bij particuliere bedrijven en overheid

Inhaalslag overheid bij bijzondere beloningen

De afgelopen drie jaar zijn de bijzondere beloningen bij de overheid uitgebouwd, terwijl ze bij particuliere bedrijven nauwelijks veranderden. Door deze inhaalslag ontvangen ambtenaren nu bijna net zo veel bijzondere beloningen als werknemers in het bedrijfsleven. Boven het regelmatig betaalde loon ontvingen ambtenaren in 2002 inmiddels 11,4 procent aan bijzondere beloningen, tegen 8,3 procent in 1995. In het bedrijfsleven ontving men in 2002 aan bijzondere beloningen 11,8 procent.

Han van den Berg

Bron: StatLine  Cao-lonen

Verdiende lonen