Kwart meer melkkoeien in de EU

De EU krijgt er op 1 mei 2004 in één klap bijna 5 miljoen melkkoeien bij omdat de EU met tien nieuwe lidstaten wordt uitgebreid. De melkveestapel in de nieuwe EU van 25 landen stijgt daardoor met een kwart tot ruim 24 miljoen melkkoeien. Eind 2002 bedroeg de omvang van de melkveestapel in de nieuwe EU-landen 4,9 miljoen stuks.

Rundveestapel in de 25 EU-landen, 2002

Rundveestapel in de 25 EU-landen, 2002

Polen melkveeland

Van de nieuwe lidstaten is Polen met bijna 3 miljoen melkkoeien veruit het grootste melkveeland. Meer dan de helft van de rundveestapel in Polen bestaat uit melkkoeien. In de EU-25 als geheel is dat ruim een kwart.

Wat het aandeel melkkoeien betreft is de Poolse rundveehouderij vergelijkbaar met de Nederlandse, want ook die staat in het teken van de melkproductie. In ons land omvat de melkveestapel met 1,5 miljoen melkkoeien 40 procent van het totale aantal runderen.

In de nieuwe EU wordt Polen na Duitsland en Frankrijk het land met de meeste melkkoeien. Met het totaal aantal runderen komt Polen slechts op de zevende plaats. De overige negen nieuwe lidstaten hebben gezamenlijk niet zoveel runderen en melkkoeien als Polen.

Aandeel melkkoeien in rundveestapel, 2002

Aandeel melkkoeien in rundveestapel, 2002

Afname aantal vleeskoeien

Het totaal aantal runderen in de EU – 88,5 miljoen dieren – neemt overigens af, waarbij de inkrimping van de rundveestapel sneller gaat dan de afname van de melkveestapel.

In Polen gaat dat proces sneller dan in de nieuwe EU als geheel. In Polen nam het aantal runderen sinds 2000 met 5 procent af, terwijl het aantal melkkoeien daar nauwelijks is gedaald.

Folkert van der Werf

Bron: StatLine