Hoogste banengroei in Flevoland en Friesland

In 2002 groeide het aantal banen in Nederland met 0,9 procent. In Flevoland was de banengroei met 3,7 procent het hoogst, gevolgd door Friesland met 2,1 procent. In Noord-Holland en Limburg was de banengroei het laagst. Opvallend was de toename van het aantal banen in de commerciële dienstverlening in de regio Rotterdam.

Banengroei neemt verder af

De Nederlandse banengroei is de laatste paar jaar sterk teruggelopen door de verslechterende economie. In 2002 kwam de banengroei uit op 60 duizend banen. In 2001 was deze nog 141 duizend banen en in 2000 nog 195 duizend banen.

In alle provincies minder banengroei

De verminderde banengroei deed zich voor in alle provincies. Bij koploper Flevoland bedroeg de banengroei 3,7 procent in 2002, terwijl die in 2001 nog 5,0 procent was. Ook Friesland deed het in 2002 relatief goed met een groei van 2,1 procent. In Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland en Limburg lag de banengroei onder het landelijke gemiddelde.

Banengroei per provincie, 2002

Banengroei per provincie, 2002

Meer banen commerciële sector in Groot-Rijnmond

In de vier grootste Corop-gebieden viel de banengroei van Groot-Rijnmond (de regio Rotterdam) in positieve zin op. Er kwamen in 2002 bijna 8 duizend banen bij. In de commerciële dienstverlening nam het aantal banen met bijna 2 duizend toe. Het gaat vooral om banen in de zakelijke dienstverlening. Landelijk gezien nam het aantal banen in de commerciële dienstverlening juist af.

Het aantal banen in de niet-commerciële dienstverlening in Groot-Rijnmond steeg met ruim 7 duizend. Dit zijn banen in de gezondheids- en welzijnszorg, openbaar bestuur en onderwijs. Hiertegenover stond een daling in de industrie.

Verandering aantal banen naar economische activiteit, 2002

Verandering aantal banen naar economische activiteit, 2002

Banenverlies in Groot-Amsterdam

In schril contrast hiermee staat het verdwijnen van een flink aantal banen in Groot-Amsterdam. Het aantal banen nam in 2002 met 3 duizend af. In 2000 en 2001 was de banengroei nog respectievelijk 25 en 9 duizend. Deze omslag was vooral te wijten aan het verdwijnen van 8 duizend banen in de commerciële dienstverlening.

In Utrecht en agglomeratie Den Haag kleine groei

De grote Corop-gebieden Utrecht en ’s-Gravenhage lieten in 2002 per saldo nog een geringe banengroei zien. De afname van het aantal banen in de commerciële sector werd hier volledig gecompenseerd door de toename van het aantal banen in de niet-commerciële sector.

Gerda Gringhuis

Bron: StatLine