Hinderlijke gassen, dampen en stoffen op het werk

Gemiddeld is in de periode 2000/2002 bijna 15 procent van de werkenden blootgesteld aan gassen of dampen. Tien procent werkt in een stoffige omgeving en eveneens tien procent werkt met huidirriterende middelen en biologisch afval. Minder dan 4 procent van de mensen komt tijdens het werk in aanraking met dieren.

Toptien bedrijfsklassen waar werkenden regelmatig blootgesteld zijn aan gassen of dampen, 2000/2002

Toptien bedrijfsklassen waar werkenden regelmatig blootgesteld zijn aan gassen of dampen, 2000/2002

Gassen of dampen

De belasting door gassen en dampen is het hoogst in bedrijfsklassen waarin gewerkt wordt met auto’s: herstel aan carrosserieën en handel in en reparatie van auto’s. In de bedrijfsklasse carrosserieherstel werken acht van de tien werkenden regelmatig in een omgeving waar gassen of dampen van oplosmiddelen of uitlaatgassen aanwezig zijn. Ook schilders, glaszetters en mensen die afval inzamelen scoren hoog in deze toptien.

Toptien bedrijfsklassen waar regelmatig gewerkt wordt met chemische stoffen, 2000/2002

Stof

In de toptien van bedrijfsklassen waar mensen geregeld blootstaan aan chemische stoffen komen veel bedrijven uit de bouwnijverheid voor. Zo werkt meer dan driekwart van de stukadoors regelmatig in een stoffige omgeving. Ook bij het mengen van kalk, cement, zand en grint tot bouwbeton en bij het metselen en voegen, werken mensen vaak in een stoffige omgeving.

Huidirriterende middelen

Bijna acht van de tien werkenden in de kappersbranche werken regelmatig met middelen die de huid kunnen irriteren. Daarna volgen de bedrijfsklassen carrosserieherstel en veterinaire diensten. Ook binnen de gezondheidszorg wordt vaker dan gemiddeld gewerkt met schoonmaak-, desinfectie- en bestrijdingsmiddelen.

Toptien bedrijfsklassen waar regelmatig gewerkt wordt met huidirriterende middelen, 2000/2002

Toptien bedrijfsklassen waar regelmatig gewerkt wordt met huidirriterende middelen, 2000/2002

Biologische belasting

De toptien van bedrijfsklassen waar werkenden worden blootgesteld aan bacteriën, schimmels en virussen is niet verrassend. Er wordt in die bedrijfsklassen namelijk regelmatig gewerkt met dieren of biologisch afval (etensresten en groente- en fruitafval).

Bedrijfsklassen waarin dieren worden gehouden en gefokt staan op de eerste vier plaatsen. Daarna volgen de veterinaire diensten en de slachterijen.

Meer dan driekwart van de mensen die binnen de detailhandel in aardappelen, groenten en fruit en bloemen en planten werken, komen regelmatig in aanraking met biologisch afval. Ook mensen die in de horeca werken worden vaak geconfronteerd met deze vorm van biologische belasting.

Ingrid Beckers

Bron: StatLine