Hoogste landbouwproductie in de tuinbouw

De totale Nederlandse landbouwproductie is in 2002 met bijna 2 procent gedaald ten opzicht van 2001. De tuinbouwbedrijven leverden de grootste bijdrage aan de landbouwproductie.

Productie tuinbouw, rundveehouderij en akkerbouw

Productie tuinbouw, rundveehouderij en akkerbouw

Rundveehouderij op tweede plan

Jarenlang was de rundveehouderij de sector met de hoogste productie. Sinds 2001 is dit niet meer zo. Het aantal rundveehouderijbedrijven is nog wel veel hoger dan het aantal tuinbouwbedrijven. In 2002 waren er bijna 17 duizend tuinbouwbedrijven en ruim 44 duizend rundveebedrijven in ons land.

Tuinbouw in Zuid-Holland

Zuid-Holland is de provincie met de hoogste landbouwproductie. Dit komt doordat de meeste Nederlandse tuinbouwbedrijven in Zuid-Holland liggen. De tuinbouw is goed voor 80 procent van de Zuid-Hollandse landbouwproductie. In Zuid-Holland is de landbouwproductie nu hoger dan in Noord-Brabant, waar vooral door krimp in de intensieve veehouderij de landbouwproductie gedaald is.

Akkerbouwproductie per provincie

Akkerbouwproductie per provincie

Zeeland akkerbouwprovincie

De Nederlandse akkerbouw is geconcentreerd in Zeeland.

In 2002 is grofweg 18 procent van de akkerbouwproductie afkomstig van Zeeuwse akkerbouwbedrijven. Bovendien komt ruim de helft van de totale Zeeuwse landbouwproductie uit de akkerbouw.

Folkert van der Werf