Groeigemeenten aantrekkelijk voor startende ICT-bedrijven

Nieuwe ICT- en contentbedrijven vestigen zich vooral in gemeenten waar deze bedrijven al bestaan. In de loop der jaren is om deze reden de concentratiegraad van ICT- en contentbedrijven toegenomen.

Concentratiegraad neemt toe

In Nederland vestigden de meeste ICT- en contentbedrijven zich in de periode 1996–2001. In 1996 was nog geen 2 procent van alle bedrijven in Nederland een ICT-bedrijf. In 2003 is dit aandeel 3 procent. In de periode 1996–2001 was elk tiende nieuw opgerichte bedrijf een ICT-bedrijf.

Nieuwe ICT- en contentbedrijven in Nederland vestigen zich in gemeenten waar dergelijke bedrijven al aanwezig zijn. Hierdoor neemt de concentratiegraad toe. Blijkbaar is de infrastructuur die aan ‘oude’ ICT- en contentbedrijven gekoppeld is, ook voor nieuwkomende ICT- en contentbedrijven interessant.

Clustering in groeigemeenten

Er is sprake van clustering van ICT- en contentbedrijven wanneer de locatiecoëfficiënt van bedrijven in een gemeente hoger is dan de landelijke verdeling. Gemeenten met een hoge locatiecoëfficiënt zijn Amsterdam en Eindhoven. Zij behoren tot de gemeenten met de hoogste locatiecoëfficiënt van nieuwe ICT- en contentbedrijven. Ook behoren deze gemeenten tot de gemeenten met de hoogste concentratiegraad. Dit geeft aan dat ze qua bedrijvigheid in de ICT- en contentsector een belangrijke plaats innemen.

Ook zijn de groeigemeenten Almere, Houten, Zoetermeer en Nieuwegein aantrekkelijk voor startende ICT-bedrijven.

Kaart locatiecoëfficiënt ICT-bedrijven per gemeente, 1996–2001

Kaart locatiecoëfficiënt contentbedrijven per gemeente, 1996–2001

Jeroen Devilee en Vincent Fructuoso van der Veen