Nieuwe emigranten

In 2002 zijn bijna 36 duizend personen die in Nederland zijn geboren naar een ander land verhuisd. Dit is het hoogste aantal emigranten sinds 1960.

Emigratie van in Nederland geboren personen

Emigratie van in Nederland geboren personen

Favoriete landen

Bijna driekwart van de huidige emigranten blijft in Europa. Van hen gaat ruim de helft naar België of Duitsland. Andere populaire emigratiebestemmingen binnen Europa zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. Buiten Europa zijn de Verenigde Staten, de Nederlandse Antillen, Canada en Australië favoriete landen.

Toptwintig emigratiebestemmingen, 2002

Toptwintig emigratiebestemmingen, 2002

Jongeren- en ouderenbestemmingen

De meeste emigranten gaan op jonge leeftijd. Een kwart is nog geen 18 jaar; dit zijn meestal meereizende kinderen uit een gezin. Een kwart is 18 tot 30 jaar oud, nog eens een kwart is tussen 30 en 40 jaar. Zo’n 14 procent van de huidige emigranten is 40-49 jaar, 13 procent van de emigranten is 50 jaar of ouder.

Frankrijk, Spanje, Portugal zijn in trek bij de wat oudere emigrant. Drie van de tien emigranten die zich in Frankrijk en Portugal vestigen en een kwart van de emigranten naar Spanje, zijn 50-plussers. Ook onder de emigranten naar een aantal buiten-Europese bestemmingen zoals Indonesië (24 procent), Zuid-Afrika (21 procent) en Thailand (20 procent) bevinden zich in verhouding veel ouderen.

Australië valt op als bestemming voor twintigers: 35 procent van de emigranten naar Australië is 18-30 jaar. Slechts 15 procent van de emigranten naar Canada is twintiger.

Wonen over de grens

Recent is er een relatief sterke stijging van de emigratie naar Duitsland, van ruim drieduizend in 1999 tot bijna zevenduizend in 2002. Van een duidelijke leeftijdspecifieke emigratie is hier evenwel geen sprake: de helft van de emigranten is 18-39 jaar, een kwart bestaat uit jongeren tot 18 jaar.

Mogelijk betreft het voor een deel migratie van ouders met hun kinderen. Dat wijst dan op wonen over de grens.

Voor België is een zelfde ontwikkeling waarneembaar: een verdere stijging van in Nederland geboren emigranten en geen opvallende leeftijdselectie.

Jan Latten en Han Nicolaas